Till startsida

Examensregler

Det finns både nationella och lokala examensregler. På Göteborgs universitet finns en examensordning som omfattar dem båda.

Nationella och lokala regler

Regeringen beslutar vilka examina som får utfärdas vid olika universitet och högskolor. Detta finns reglerat i högskoleförordningen (1993:100). Varje universitet och högskola får sedan besluta om lokala föreskrifter, till exempel om vilka huvudområden som ska finnas och vad respektive examen ska kallas.

Huvudområde

Det betyder att kraven för examina kan skilja sig åt mellan olika universitet och högskolor, men det finns alltid en gemensam kärna av regler som gäller för alla. Göteborgs universitets examensordning omfattar både nationella och lokala regler.

Generell examen, konstnärlig examen och yrkesexamen

En generell examen kan uppnås antingen genom att läsa kurser eller program. De generella examina som finns är högskoleexamen, kandidatexamen, magisterexamen, masterexamen, licentiatexamen och doktorsexamen.

En konstnärlig examen fås genom att läsa en konstnärlig universitets- eller högskoleutbildning. De konstnärliga examina som finns är konstnärlig högskoleexamen, konstnärlig kandidatexamen, konstnärlig magisterexamen, konstnärlig masterexamen, konstnärlig licentiatexamen och konstnärlig doktorsexamen.

En yrkesexamen är en examen med en viss yrkesinriktning. För att få en sådan, måste ett program följas. Yrkesexamen finns på grundnivå och avancerad nivå. I många fall kan den som uppfyller kraven för en yrkesexamen även få en generell examen.

Äldre examensregler

Som en följd av Bolognaprocessen infördes en ny utbildnings- och examensstruktur i Sverige den 1 juli 2007. Examensregler före Bolognaprocessen kallas äldre regler.

Sedan 1 juli 2015 utfärdar vi inte längre examen enligt äldre regler utan endast enligt nya regler (högskolelagen, SFS 2006:173).

För att få en examen enligt nu gällande regler behöver studenten:

  • Minst ett kursresultat inrapporterat i Ladok efter 1 juli 2007.
  • Uppfylla kraven för examen enligt senaste versionen av examensbeskrivningen, alternativt utbildningsplanen för yrkesexamen eller konstnärlig examen.

Har studenten endast kursresultat före 1 juli 2007 och uppfyller kraven för examen enligt äldre regler, kan vi utfärda ett intyg om att hen uppfyller de krav för examen som gällde tidigare.

Ansökan om lärarexamen enligt äldre regler är möjligt fram till och med 30 juni 2023.

Kontakt

Examen

Styr- och stöddokument

Nationell nivå

GU-nivå

Följande dokument finns på Styrdokument för utbildning:

  • Examensordning vid Göteborgs universitet
  • Handläggningsordning för utbildningssamarbeten som leder till dubbel, multipel eller gemensam examen på grundnivå och avancerad nivå

Delegationsordning finns på Styrdokument för organisation.

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2021-10-20
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/studieadministration/sah-grund-avancerad-niva/examen/examensregler/?skipSSOCheck=true&referer=https://www.google.com/
Utskriftsdatum: 2022-06-27

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?