Nyhet: 2023-09-12
Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa har mycket på gång. I oktober arrangerar de en forsknings- och utbildningsdag för hela avdelningen, tillsammans med Regionhälsans FoUUI-organisation. Under 2024 år kommer avdelningen att flytta och samlokaliseras till det som idag heter Geovetarcentrum. De har också startat en grupp som ska arbeta för att förbättra samverkan med olika aktörer i samhället.
Forskningsdagen kommer att äga rum den 18 oktober på Konferenscentrum Wallenberg. Det är andra gången man arrangerar en forskningsdag och målet är att det ska bli en årligt återkommande aktivitet.
– Tanken med dagen är att stärka banden mellan Göteborgs universitet och regionen inom folkhälso-och samhällsmedicinsk forskning och utbildning. Forskningsområden från båda organisationerna kommer att presenteras. Syftet är att visa bredden inom vår forskning, möjliggöra nätverkande och främja nya forskningssamarbeten, säger Maria Åberg, professor i allmänmedicin, specialistläkare och avdelningschef sedan i somras.
Avdelningen för samhällsmedicin är idag utspridd på flera adresser på Medicinareberget. Under 2024 kommer avdelningen att flytta till det som idag är Geovetarcentrum. Då kommer huset att få ett nytt namn, Hälsovetenskapligt Centrum (HVC), på engelska ”The Health Science Center”, som representerar de olika verksamheter som kommer flytta in. Tanken är att även att Göteborgsdelen av Regionhälsans FoUUI-enhet ska flytta till samma lokaler.
– Vi har kommit långt i flyttplanerna och är nu i en fas med detaljerad planering av hur lokalerna ska anpassas för att passa vår verksamhet. Samlokalisering av avdelningens olika enheter kommer att gynna det intensiva arbetet som redan pågår med att utveckla vår utbildning, forskning och det utåtriktade arbetet, säger Ronny Gunnarsson, specialistläkare och professor som har ett särskilt ansvar att planera flytten.
Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa har också startat en särskild samverkansgrupp, som ska förtydliga arbetet med tredje uppgiften och bredda samverkansaktiviteter.
Gruppen består av ett tiotal forskare som är särskilt engagerade i frågan. De planerar bland annat en föreläsningsserie öppen för allmänheten när flytten är genomförd och en mer aktiv tvåvägskommunikation med ett flertal samverkansaktörer i samhället.
– Vår vision är att det ska bli tydligt för göteborgarna vad samhällsmedicinsk och folkhälsoforskning innebär och hur den kan påverka individers liv och samhället som helhet, berättar Anna Grimby Ekman, professor i hälsovetenskaplig statistik, som är en av forskarna som ingår i gruppen.
TEXT: KARIN ALLANDER | FOTON: JOHAN WINGBORG, PERNILLA HÄYÄNEN
Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/medicin/interna-nyheter/nyheter-detalj//samhallsmedicin-och-folkhalsa-flyttar-till-nya-lokaler-2024---och-satsar-pa-okad-samverkan.cid1771057?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2023-10-01