Professor Anna Godhe, 1967 - 2019

Nyhet: 2019-04-05

Anna Godhe, professor i marin ekologi vid institutionen för marina vetenskaper, har avlidit efter en tids sjukdom. En mycket omtyckt kollega kommer att saknas.

Anna Godhe har arbetat på Göteborgs universitet sedan 1996. Hon disputerade i marin botanik 2002 och installerades till professor vid Göteborgs universitet 2013. Hennes specifika expertis och forskningsintresse var molekylär ekologi och evolution av växtplankton. Hon utforskade vilken roll olika livscykelstadier spelar för en populations överlevnad, populationsekologi hos fytoplankton, och hur spridning av genetiska populationer sker geografiskt över tid. De senaste åren handlade stora delar av hennes forskning om hur kiselalger anpassar sig till en föränderlig miljö.

Anna Godhe tilldelades naturvetenskapliga fakultetens forskningspris 2018. Motiveringen löd: ”Hon skapar banbrytande forskning som spänner över konventionella gränser i vitt skilda forskningsprojekt, tillsammans med nationella och internationella kollegor med mycket varierande disciplinär bakgrund.”

En utvärdering visade nyligen att Anna Godhe varit den mest produktiva forskaren inom Institutionen för marina vetenskaper när det kommer till antal vetenskapliga artiklar de senaste tre åren. Institutionens prefekt Henrik Pavia beskriver bortgången som en stor förlust både på det yrkesmässiga och personliga planet.
- Anna var en väldigt engagerad och driven person som verkligen utvecklat sitt forskningsfält. Jag har känt henne sedan doktorandtiden och kunde redan då märka av hennes starka driv.

Anna Godhes starka internationella engagemang visade sig också i de många och långa perioderna av internationellt akademiskt utbyte. För bara några veckor sedan var hon på en fältstudieresa i Indien. Hon har varit verksam som gästprofessor på bland annat Nitte University i Indien, University of Washington och Stazione Zoologica Anton Dohrn i Italien.

Anna har handlett många doktorander. Hon var med och grundade det marina kollegiet med syfte att stärka den vetenskapliga kulturen inom institutionen. Hon var med i styrgruppen för Centrum för hav och samhälle och varit med och utvecklat det tvärvetenskapliga arbetet inom universitetet. Nyligen tillträdde Anna en gästprofessur (Hedda Anderssonprofessor) vid Geologiska Institutionen, Lunds Universitet.

Sidansvarig: Linnéa Magnusson|Sidan uppdaterades: 2019-04-05

Utskriftsdatum: 2019-11-22