Till startsida
GU Play - Under helgen görs en större uppgradering av GU Play. Det innebär att tjänsten inte är tillgänglig från kl 22:00 fredagen den 28/1 till och med söndagen den 30/1.
Fredag 28 januari 11:48

Donald Blomqvist prisas för pedagogiska insatser

Nyhet: 2020-09-29

Med sitt starka studentperspektiv, och en lagom dos Göteborgshumor,  är forskaren Donald Blomqvist en populär föreläsare i biologi. Nu tilldelas han Naturvetenskapliga fakultetens Pedagogiska pris 2020 för sina insatser.

Donald Blomqvist lutar sig mot tubkikare utomhus.

Grattis till utmärkelsen! Hur känns det att vara mottagare av vårt pedagogiska pris 2020?

- Jag känner mig hedrad! Det inspirerar mig till att försöka bli en ännu bättre lärare, säger Donald Blomqvist.

Hur ser du på din pedagogiska gärning?

- Jag har hela tiden försökt träna studenternas förmåga att förhålla sig till biologi utifrån ett kvantitativt och traditionellt, naturvetenskapligt perspektiv. Min undervisning har därför ett teoretiskt innehåll som många studenter inte är vana vid, med bland annat modellering, statistik och matematik. Men jag tror jag vågar påstå att det ändå har fungerat bra, säger Donald Blomqvist.

- En annan viktig komponent har varit det som idag kallas active learning eller aktivt lärande. Och, inte minst, att så ofta som möjligt knyta undervisningen till min egen forskning inom evolutionär ekologi och bevarandebiologi. Studenter blir ofta inspirerade när de ser att biologisk teori och experimentell metodik kan tillämpas på olika sätt. Som till exempel i arbetet med att bevara hotade arter.

Vad arbetar du med just nu inom pedagogisk utveckling?

- Jag och mina kollegor arbetar med att revidera kandidat- och mastersprogrammet i biologi. Det generella målet är att öka utbildningarnas tillgänglighet, attraktionskraft och kvalitet, så att vi får fler studenter på våra kurser och kan ”leverera” kunniga biologer till samhället. Personligen har jag idéer om nya kurser som bör kunna attrahera många studenter och som jag hoppas vi kan skapa.

Mer om aktivt lärande finns att läsa hos nätverket för aktivt lärandes sida på medarbetarportalen

Donald Blomqvist tilldelas Naturvetenskapliga fakultetens Pedagogiska pris 2020 med följande motivering:

”Donald Blomqvist har en lång och mycket uppskattad lärargärning inom ekologi och biostatistik. Donald har också under ett antal år varit engagerad som studierektor och ordförande i programrådet för biologi och molekylärbiologi. Han har vid flera tillfällen nominerats till och vid åtminstone två tillfällen även belönats med Göta studentkårs pedagogiska pris. I studenternas motiveringar finner man ord som entusiasm, lekfullhet och, inte minst, Göteborgshumor.

Donald lyckas som ingen annan med att göra statistiska tester och matematiska modeller tillgängliga även för studenter som ännu inte kommit så långt i sin matematiska förståelse. Han kan förklara svåra saker så att de blir både spännande och greppbara.

Donald månar om studentens lärande, tar grundutbildning på mycket stort allvar och tummar aldrig på kvaliteten. Han har ständigt ett starkt studentperspektiv, och har varit drivande i att institutionen har en kontinuerlig dialog med studenterna som bidrar till utvecklingen av undervisningen och att studenterna känner sig sedda och trivs.”

Om Pedagogiska priset

Det pedagogiska priset delas ut för att uppmärksamma goda insatser inom universitetets utbildningsverksamhet. Priset är ett verksamhetsbidrag om 100 000 kr för en uppskattad och framgångsrik lärargärning. Det kan delas ut till en eller delas mellan flera pristagare.

Prisutdelning 26 november

Fakultetens priser 2020 kommer, på grund av situationen med Corona, att delas ut vid en mindre prisceremoni den 26 november. Pristagarnas föreläsningar kommer att filmas och tillgängliggöras på webben.
 

AV:

Sidansvarig: Linnéa Magnusson|Sidan uppdaterades: 2020-09-30
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/internt-science/kommunicera/Nyheter_detalj//donald-blomqvist-prisas-for-pedagogiska-insatser.cid1700845?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2022-01-29

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?