Till startsida

Avhandlingspris till Therese Karlsson

Nyhet: 2020-09-29

Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2020 tilldelas Therese Karlsson vid institutionen för marina vetenskaper. I sin doktorsavhandling har hon studerat plastskräp i havet, och därmed bidragit till förståelsen om plastens spridning och nedbrytningsprocesser.

Therese Karlsson
Hur känns det?
– Jag är väldigt tacksam för att folk som har läst avhandlingen tycker om det jag har gjort och det är en stor ära att få fakultetets avhandlingspris!

Vad handlar din avhandling om om?
– Jag doktorerade inom marina vetenskaper och har forskat på plastpartiklar i marina miljöer, mer specifikt var plasten kommer ifrån och vad som händer med den när den hamnar i havet.

Varför är det viktigt?
– Plast är en materialgrupp som används på så många olika sätt, så genom att förstå hur föroreningmönstret ser ut så kan vi lättare arbeta med hållbara, faktabaserade lösningar.

Vilka är utmaningarna inom ditt forskningsområde?
– Det finns flera olika sorters utmaningar, inte minst kring kring hur vi bäst mäter föroreningspartiklar. I ett lite större perspektiv så skulle jag dock säga att de främsta utmaningarna handlar om att kommunicera kring plastskräp på ett bra sätt, så att lösningarna som föreslås matchar problemen. Även om alla åtgärder har ett värde så är det t.ex. långt mer effektivt att arbeta med preventiva åtgärder, och därmed förhindra att plasten hamnar i miljön, än att fokusera på uppstädning. Dessutom behöver vi vara tydliga med att våra nuvarande produktions- och konsumtionsmönster är ohållbara, oavsett material.

Vad har du på gång just nu?
– Just nu jobbar jag deltid på Greenpeace och där har jag bland annat har varit involverad i en kampanj mot expansionen av Preems raffinaderi i Lysekil. Min tid på universitetet har fått mig att förstå att det från ett vetenskapligt håll är väldigt tydligt att vi måste ställa om till ett mer hållbart samhälle, så att tillåta en expansion av en fossil industri går rakt mot det forskningen säger att vi behöver göra.
 

Vad har du för framtidsplaner?
– Vi är mitt i en avgörande period för hur samhället kommer att utvecklas och för att kunna skapa en hållbar framtid så krävs det att vi gör stora förändringar, både i hur vi producerar och konsumerar material och energi. Jag kommer därför att fortsätta jobba inom de frågorna på olika sätt och håller just nu på att fundera över var jag kan göra mest nytta.

 

Motivering:
Therese Karlssons avhandling och publikationer har i signifikant omfattning bidragit till att föra forskningsfältet om plastskräp i havsmiljön framåt, framförallt vad gäller källor, spridning och nedbrytningsprocesser av olika former  av plast. Forskningsarbetet har genomsyrats av transdisciplinaritet där interaktioner med myndigheter, kommuner, NGOs och företag varit en integrerad del som gått hand i hand med spetsforskningen. Trots sin unga akademiska ålder har Karlsson redan en imponerande publikationslista med stor andel försteförfattade och välciterade bidrag. Therese har blivit inbjuden talare på konferenser, som granskare för tidskrifter, och föredragshållare för beslutsfattare. Allmänhet och media har visat stort intresse för Karlssons forskningsprojekt och plast i miljön i allmänhet. Detta har lett till ett stort antal medianedslag där Therese Karlsson lärt sig att med fingertoppskänsla balanserat förmedla kunskapsläget för plast i havet sakligt men med ett språk som gemene man kan ta till sig och samtidigt med hög vetenskaplig integritet.

Om avhandlingspriset:
Priset tilldelas framgångsrik och nytänkande forskning som presenterats i en välskriven avhandling. Författaren får ett diplom och ett pris.

Prisutdelning 26 november blir tillgänglig digitalt
Fakultetens priser 2020 kommer, på grund av situationen med Corona, att delas ut vid en mindre prisceremoni den 26 november. Pristagarnas föreläsningar kommer att filmas och tillgängliggöras på webben.

AV:

Sidansvarig: Linnéa Magnusson|Sidan uppdaterades: 2020-09-30
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/internt-science/kommunicera/Nyheter_detalj//avhandlingspris-till-therese-karlsson.cid1700640?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2022-06-27

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?