Till startsida

Marin vattenbruksforskning - SWEMARC

SWEMARC har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9½ miljarder människor. Att producera näringsriktig mat till alla människor – på ett miljövänligt sätt - är en våra största utmaningar.

Öka konsumtion av sjömat

Jordens yta är ca. 29 % land och 71% vatten, varav det mesta är hav. Idag producerar vi mesta delen av vår mat på land och endast 2% av matproduktionen kommer ifrån vatten, i form av fisk och skaldjur. Havet är alltså en stor outnyttjad resurs med enorm potential för en ökning av matproduktionen. Fisk och skaldjur är också mycket näringsriktig mat, rik på omega-3 fetter, vitaminer och spårämnen. Att öka konsumtionen av ”sjömat” skulle innebära en stor folkhälsonytta. Det kommersiella fisket är redan hårt utnyttjat, därför är vattenbruket enda lösningen för att hållbart möta en ökad efterfråga på fisk och skaldjur.

Utveckla innovativa odlingstekniker

Fisk och skaldjur är ”bäst-i-klassen” på att omvandla foder till mat, vilket gör vattenbruket i sig mer hållbart än annan köttproduktion. Vattenbruket, som all köttproduktion medför dock näringsutsläpp som SWEMARC vill minimera genom att utveckla nya, innovativa odlingstekniker. Recirkulerande system på land, fler-artsodling i havet där näringsämnen kan återanvändas, är några exempel som SWEMARC skall vidareutveckla. Att tillverka foder för fisk och kräftdjur som inte är beroende av vildfångad fisk är en annan viktig fråga. SWEMARC skall studera hur vi kan skapa cirkulära kretslopp, där råvaror från alger, musslor och bottenlevande djur kan användas i fiskfoder.

För att utveckla ett hållbart marint vattenbruk kan vi inte bara studera biologisk och teknisk utveckling, utan även ekonomi, juridik och samhällsansvar. Det är viktigt att öka allmänhetens förståelse för hållbart vattenbruk och hälsoeffekter av att äta ”sjömat”. Inom SWEMARC har vi därför samlat ledande forskargrupper inom samhälls-ekonomi, juridik, oceanografi, biologi och design.

Värdinstitution för SWEMARC är Institutionen för Biologi och Miljövetenskap.

För mer information, vänligen kontakta Kristina Snuttan Sundell kristina.sundell@bioenv.gu.se, eller besök www.swemarc.gu.se.

Sidansvarig: Ludde Edgren|Sidan uppdaterades: 2017-04-24
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/forskningsochinnovationskontoret/forskningsfinansiering/ugotchallenges/beviljade-centum/swemarc/?skipSSOCheck=true&referer=http%253A%252F%252Fmedarbetarportalen.gu.se%252Fforskningsochinnovationskontoret%252Fforskningsfinansiering%252Fugotchallenges%252Fbeviljade-centum%252F
Utskriftsdatum: 2018-04-22

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?