Till startsida

Kombinera elitidrott och studier på forskarnivå

Genom Riksidrottsuniversitetet (RIU) kan studenter kombinera sin elitidrott med studier vid Göteborgs universitet. Visste du att det även finns möjlighet för elitidrottande studenter på GU att bli RIU-student på forskarnivå? Universitetsstudierna anpassas efter de förutsättningar du som student har som elitidrottare.

Riksidrottsuniversitetet (RIU) är ett universitetsövergripande samarbetsprojekt som vilar på avtal mellan Göteborgs universitet och Sveriges Riksidrottsförbund.

Checklista för doktorander

Nedan hittar du information om vad som krävs för att du ska kunna bli RIU-student på forskarnivå.

 • 1. Du är doktorand

  Du är redan eller blir antagen till forskarutbildning vid Göteborgs Universitet och bedriver din forskarutbildning på minst 50 procent av heltid. Ansökan till utbildning sker på vanligt vis.

  Ansökan och antagning till forskarutbildning (gu.se)

 • 2. Ansök om intyg hos specialidrottsförbund

  Du ansöker om intyg hos ditt specialidrottsförbund. Ansökan görs genom att du fyller en blankett och skickar den till samordnare för RIU vid ditt specialidrottsförbund. Förbundet behöver intyga att du kvalificerar dig som landslagsidrottare (potentiella och aktuella, junior till senior) eller spelar i högsta ligan i en lagbollidrott.

  Du hittar blanketten på gu.se.

  Information för dig som vill bli RIU-student på gu.se

 • 3. Kontakta RIU-samordnaren

  Kontakta RIU-samordnaren på Göteborgs universitet och lämna antagningsbesked och intyg från specialidrottsförbund till denne. Universitetets samordnare för RIU kommer att anordna ett möte med dig och en överenskommelse som reglerar doktorandens och universitetets åtaganden skrivs under av båda parter.

  Kontaktuppgifter till Thomas Jonsson, RIU-samordnare (gu.se)

 • 4. Meddela relevanta funktioner

  Du ansvarar för att meddela studierektor för forskarutbildning vid aktuell institution och din huvudhandledare att du studerar inom ramen för RIU. Studierektor för forskarutbildning eller doktorandexaminator samt handledare på aktuell institution diskuterar lämpliga anpassningar tillsammans med dig utifrån dina särskilda förutsättningar och forskarutbildningens möjligheter till flexibelt studieupplägg.

  Rekommendationen är att planering för studier och elitidrott tydliggörs i din framtagna individuella studieplan (ISP).

  Individuell studieplan för doktorander

Förmåner för RIU-studenter

Som RIU-student får du tillgång till förmåner som exempelvis träningskort, nätverksträffar, tester och idrottsmedicinskt stöd som har utvecklats i det samarbete som finns mellan idrotterna och akademin. Du kan läsa mer om förmånerna i Studentportalen.

Information för dig som vill bli RIU-student på gu.se

Sidansvarig: Jessica Nyberg Pettersson|Sidan uppdaterades: 2023-03-09
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/doktorand/dina-studier/riu/?selectedSegment=2.-ansok-om-intyg-hos-specialidrottsforbund&skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2024-02-29

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?