Till startsida

Utredning om universitetsbibliotekets styr- och finansieringsmodell klar

Nyhet: 2021-11-04

Björn Brorström, professor i företagsekonomi och tidigare rektor vid Högskolan i Borås, fick i våras uppdraget av rektor att utreda universitetsbibliotekets uppdrag och styr- och finansieringsmodell. Utredningen är nu klar. Den visar att universitetsbiblioteket är en väl fungerande verksamhet, men att nuvarande finansieringsmodell bör ersättas med en mer transparent och rörlig modell.

Utredningen visar att universitetsbiblioteket är en väl fungerande verksamhet som fullgör sitt uppdrag med god kvalitet. Universitetsbiblioteket är uppskattat av forskare, lärare och studenter och av central betydelse för Göteborgs universitet.

De problem som identifieras handlar om att nuvarande finansieringsmodell, som baseras på en årlig procentuell tilldelning av universitetets totala kostnader, saknar transparens i hur fördelade medel används. Det finns osäkerhet kring bibliotekets uppdrag och om verksamheten motsvarar de resurser biblioteket förfogar över.

Ny modell för finansiering och styrning föreslås

Brorström föreslår att nuvarande finansieringsmodell ersätts med en modell där biblioteket argumenterar för resurstilldelningen och en dialog förs med rektor utifrån uppdrag och behov.

Vidare föreslår Brorström att biblioteksnämndens roll förändras och att nämnden utifrån förslag från överbibliotekarien ska behandla verksamhetsplan och budget. Nämnden bör också vara mer delaktiga i kostnader för media och vilka inköp som görs.

Utredningen sammanfattas i tretton förslag på åtgärdspunkter. Ledningen har nu tagit emot rapporten och analyserar resultatet inför vidare beredning.

Läs rapporten i sin helhet:

Universitetsbibliotek i förändring: om finansiering och styrning för kvalitet och effektivitet vid Göteborgs universitetsbibliotek

Bakgrund

I juni 2020 fick rektor i uppdrag av universitetsstyrelsen att göra en översyn av universitetets styr-och finansieringsmodell avseende universitetsbiblioteket och gemensamma förvaltningen.

Uppdraget om gemensamma förvaltningen gick till Karin Röding, som i februari 2021 presenterades sin utredning. Björn Brorströms utredning av universitetsbiblioteket ansluter till de övergripande principer som anges i Rödings rapport om behovet av transparens, tydliga uppdragsbeskrivningar samt utvecklade berednings- och finansieringsprocesser för strategiska satsningar.

AV:

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2021-11-04
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//utredning-om-universitetsbibliotekets-styr--och-finansieringsmodell-klar.cid1733044?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F
Utskriftsdatum: 2023-10-01

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?