Det är just nu problem att logga in på GUprint med GU-kort och pinkod. Felsökning pågår.
Måndag 27 september 10:01

Två nya vicerektorer börjar i augusti

Nyhet: 2021-06-29

Från och med den 1 augusti får Göteborgs universitet delvis en ny ledning. Carina Mallard blir ny vicerektor för forskning och Torbjörn Lundh ny vicerektor för samverkan och nyttiggörande.

Samtidigt blir två av de nuvarande vicerektorerna, Göran Landberg och Fredrika Lagergren Wahlin, rektorsråd för särskilda forskningsfrågor respektive för särskilda samverkansfrågor.

– Carina Mallard och Torbjörn Lundh har visat stor entusiasm över sina nya uppdrag. De kommer också att få en stabil grund att stå på eftersom de nya rektorsråden kan lotsa in dem i arbetet. Jag ser fram emot att börja arbeta tillsammans med Carina och Torbjörn samt att fortsätta arbeta med Göran och Fredrika, säger rektor Eva Wiberg.

Exakt hur arbetsfördelningen mellan vicerektorerna och rektorsråden kommer se ut är inte helt klart ännu, men det är från ledningens sida tydligt att omfattningen av vicerektorernas uppdrag har ökat det senaste 10–15 åren.

– Det här nya upplägget med vicerektorer och rektorsråd inom områdena forskning och samverkan tror jag därför kommer att tjäna verksamheten väl, säger Eva Wiberg.

Uppdragen startar 1 augusti

Samtliga uppdrag startar den 1 augusti 2021. Uppdragen som vicerektor är på 80 procent av heltidstjänstgöring och löper fram till 30 juni 2023. Uppdragen som rektorsråd är 30 procent av heltid och löper fram till 31 juli 2022.

Vid Göteborgs universitet finns också en vicerektor för utbildning, Mette Sandoff. Inom detta område sker inga förändringar, utan uppdraget löper på som tidigare.

Kort om personerna

• Carina Mallard är professor i experimentell perinatal hjärnskadeforskning. Hon forskar om det nyfödda barnets hjärna. Hon är engagerad i frågor som rör forskningsinfrastruktur är sedan 2018 chef för universitetets core facilities.
  • Torbjörn Lundh är professor i biomatematik, och är bland annat intresserad av artificiellt liv, spelteori och evolutionära processer. Fram till 1 juli 2021 är han vicedekan för samverkan, innovation och internationalisering på Naturvetenskapliga fakulteten. Han har också varit medlem i rektors internationaliseringsråd.
  • Göran Landberg är professor i patologi och har forskningsverksamhet vid Sahlgrenska centrum för cancerforskning. Han har tidigare varit föreståndare för Wallenberg Centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM).
  • Fredrika Lagergren Wahlin är filosofie doktor i statsvetenskap. Hon har stor erfarenhet av undervisning och forskning inom områdena politisk filosofi och samhällsvetenskap. Hon har tidigare varit prefekt vid institutionen för tillämpad IT samt vid statsvetenskapliga institutionen.

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2021-07-02

Utskriftsdatum: 2021-09-27