Till startsida

Sweit ageing samlade brett spann av forskare från Sverige och Italien

Nyhet: 2022-06-20

Forskare och medlemmar ur Margaretakören samtalar.Ett 60-tal forskare från olika ämnesområden träffades i förra veckan i Wallenbergs konferenscentrum för en tredagarsworkshop om åldrande.
— Deltagarna diskuterade allt från nutrition och biomedicin till mediernas ålderism. Åldrande är ett forskningsfält där multidisciplinaritet behövs, säger Sarah Blichfeldt, koordinator för nätverket Swetaly och del i planeringsgruppen för workshopen Sweit ageing – Swedish and Italian perspectives on ageing.

Swetaly är ett nätverk mellan ett trettiotal svenska och italienska lärosäten, med fokus på artificiell intelligens, akademisk frihet och åldrande. Nätverket startade 2019, på initiativ av Göteborgs universitet som nu är ett av tre koordinerande lärosäten. På grund av pandemin har alla möten hittills varit digitala, och workshopen Sweit ageing, som arrangerades med AgeCap som huvudansvarig, var den första där deltagarna kunde träffas fysiskt.

— I planeringen fokuserade vi på att få till mycket interaktion mellan deltagarna, och samtal tvärs över disciplinära inriktningar. Det blev ett bra format och gav möjligheter att upptäcka potentiella samarbetspartners, säger Sarah Blichfeldt.

På programmet fanns bland annat en utställning där forskare fick beskriva sin forskning på en poster, och ett tillhörande quiz som engagerade många av deltagarna. Sessioner och panelsamtal med olika perspektiv på åldrande varvades med en gemensam morgonpromenad genom staden, besök på fotoutställningen No Limits vid Heden och en utflykt med skärgårdsbåtarna till Styrsö.

Mentorsprogram

En prioriterad målgrupp inom Swetaly är doktorander och forskare tidigt i karriären, och för att fånga upp dessa lanserades också ett mentorsprogram där tio par med adepter och mentorer hade matchats i förväg. Erik Frykholm som doktorerat vid Umeå universitet fick träffa sin mentor professor Marco Narici från universitetet i Padua.

— Det blev en väldigt lyckad matchning, min italienska mentor kan hoppa rakt in i vårt forskningsprojekt för att bidra med sina perspektiv. Det var en fantastisk start och jag ser verkligen fram emot att arbeta med honom, säger Erik Frykholm.

Marco Narici ser också fram emot samarbetet.

— Det är intressant att få nya och fräscha idéer från de yngre forskarna, och förhoppningsvis kan vi skapa ett gemensamt projekt. Under den här Swetaly-workshopen har vi också skapat en tvärvetenskaplig intressegrupp där vi kan dela information om till exempel forskningsmedel. Förhoppningsvis kommer gruppen att göra det lättare att hitta nya kontakter och delta i varandras projekt. Slutligen vill jag bara säga att jag är seglare, och tycker att det var underbart med utflykten till Styrsö och båtturen i skärgården, säger han.

Läs mer

Här kan du läsa mer om workshopen Sweit ageing.

På Medarbetarportalen finns mer information om Swetaly.

Kontakt

Är du intresserad av att delta i Swetalys aktiviteter? Kontakta Sarah Blichfeldt, International Centre.


Övre bilden: Två medlemmar ur Margaretakören samtalar med forskare från workshopen

Mellanbilden: Erik Frykholm och Narici deltar i mentorsprogrammet.

Nedre bilden: Utflykt i skärgården.

AV:

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2022-06-21
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//sweit-ageing-samlade-brett-spann-av-forskare-fran-sverige-och-italien.cid1751240?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2024-02-29

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?