Rektor drar tillbaka varsel om uppsägning för professor fälld för oredlighet i forskning

Nyhet: 2019-02-18

Efter beskedet från Statens Ansvarsnämnd (SAN) i december om att avskriva ärendet om att avskeda professorn som fällts för oredlighet i forskning, har rektor nu beslutat att även dra tillbaka varslet om uppsägning.

Rektor vid Göteborgs universitet har vid två tillfällen, 2017 och 2018, beslutat att fälla en professor för oredlighet i forskning. I juni 2018 inleddes arbetsrättsliga processer mot den aktuella professorn. Rektor Eva Wiberg begärde då att SAN skulle pröva avsked av professorn. Samtidigt varslade rektor hen om uppsägning. Den 21 december 2018 meddelade SAN att de inte finner tillräcklig grund för avsked utan att de avskriver ärendet.

Rektor har efter avväganden nu fattat beslutet att Göteborgs universitet drar tillbaka sitt varsel om uppsägning. Därmed är samtliga arbetsrättsliga processer mot professorn avslutade.

– SAN gick på en annan linje än den Göteborgs universitet föreslog när det gäller avsked. Vi får acceptera det. Det innebär dock inte att vi accepterar forskningsfusk, och det är viktigt att komma ihåg att mitt beslut om att dra tillbaka varslet om uppsägning inte förändrar besluten om oredlighet i forskning. Det beslut som jag nu har fattat innebär att vi arbetsrättsligt inte kommer att gå vidare med det här ärendet, säger Eva Wiberg.

Länkar till tidigare artiklar i ärendet:

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2019-02-18

Utskriftsdatum: 2021-05-15