Nyhet: 2022-11-17
Producent Jenny Högström Berntson tar emot diplom och blommor av Jenny Björkman, Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond.
Kulturarvsakademin och Matarvspodden vid Göteborgs universitet har tilldelats ”Dela med dig utmärkelsen”. Bakom priset står Forum för Forskningskommunikation och finansiärer som Riksbankens jubileumsfond, Vetenskapsrådet och Forte. I podden diskuteras traditioner, kultur och identitet kopplat till mat.
– Mat är inte bara nödvändig för vår överlevnad, det är så mycket mer. Mat, recept och måltidsformer är kopplade till traditioner som förmedlas över generationer och som på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv, säger Jenny Högström Berntson, poddens producent.
I mitten av november fick hon ta emot ”Dela med dig utmärkelsen” vid Forum för forskningskommunikations årliga konferens i Stockholm.
Kulturarvsakademin får utmärkelsen för deras arbete med en helhet bestående av podd, webb och en bok och för att på ett enkelt sätt kommunicera forskning.
– Vi känner att just mat som kulturarv har något som kan appellera till många. Det väcker igenkänning och kan gå hem hos en bred publik med intresse för historia, kultur, hållbar utveckling och gamla mattraditioner, säger Jenny Högström Berntson.
Ur juryns motivering
”Få kommunikatörer har obegränsat med tid och pengar, och att – arbeta utifrån de resurser som finns är både en begränsande faktor och en förutsättning. I år vill vi därför ge en eloge till en grupp som rättat mun efter matsäck och arbetat med en helhet bestående av podd, webb och en bok, där forskare inom projektet genom olika medier fått komma till tals.”
Länkar
Fakta
I Matarvspodden pratar forskare och författare om mat som kulturarv. Den leds av moderator Lisa Haeger och tas fram inom ramen för Kulturarvsakademin, en plattform för samverkan mellan olika kultur- och minnesinstitutioner, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen
Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//pris-till-podd-om-mat-och-kulturarv-.cid1758435?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2024-03-28