Nyhet: 2021-10-26
Hållbarhetsfrågornas ökade betydelse kräver ett omtag och därför påbörjas ett förändringsarbete för att renodla uppdraget för Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV). Det är innebörden i ett gemensamt inriktningsbeslut som har fattats av rektorerna vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.
GMV har sedan 20 år haft ett uppdrag att samverka mellan och inom lärosätena och med viktiga samhällsaktörer för att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling.
– GMV har verkligen satt hållbarhetsfrågan på agendan och varit starkt bidragande till våra lärosätens framgångsrika arbete för hållbar utveckling, säger rektor Eva Wiberg, Göteborgs universitet. Vi ser dock att hållbarhetsfrågornas ökade betydelse kräver ett strategiskt och operativt omtag kring hur vi behöver arbeta framåt.
– Vi behöver nu bygga vidare på de styrkor och möjligheter som GMV lagt grunden till. Idag vill och behöver kärnverksamheterna inom universiteten själva vara drivande inom hållbarhetsområdet på ett helt annat sätt än tidigare, säger Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers tekniska högskola.
Som ett led i utvecklingsarbetet tillsatte rektorerna tidigare i år en utredning med fokus på att uppnå en verksamhet som är än mer integrerad i och än mer stödjande för respektive lärosäte med avseende på hållbarhetsfrågor. Utredningen pekade på att GMV skapat en stark plattform för extern samverkan men att organisering, styrning och finansiering behöver utvecklas för att stärka fortsatt genomslag.
Det gemensamma inriktningsbeslutet om GMV:s uppdrag framöver innebär i korthet att man påbörjar ett förändringsarbete med sikte på att renodla uppdraget mot samverkan inom hållbar utveckling. Arbetet innefattar även hur centrumbildningar och andra verksamheter inom GMV ska organiseras utifrån fakulteter och institutioner på respektive lärosäte. Formerna för hur internt stöd och koordinering i form av miljöledning och annat ledningsstöd bäst organiseras inom respektive lärosätes verksamhetsstöd innefattas också.
Enligt beslutet kommer förändringsarbetet ske i projektform och pågå under 2022.
– Förändringsprojektet har i uppdrag att genomföra denna inriktning i nära samverkan och dialog med medarbetare, fackliga representanter och verksamheten vid GMV, säger Stefan Bengtsson. Det kommer också vara ett arbete som involverar verksamhetshetsstödet och andra mottagande enheter vid våra respektive lärosäten.
Den person som kommer att engageras för att leda förändringsarbetet blir Pam Fredman, tidigare rektor för Göteborgs universitet.
Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//okat-fokus-pa-hallbarhetsfragor-ger-ett-forandringsbehov.cid1732503?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2023-12-11