Det nya coronaviruset: Universitetsgemensam information
Fredag 27 mars 15:22

Fortsatt arbete med ARK flyttas till hösten

Nyhet: 2020-03-24

Med anledning av att universitetets rekommendationer om distansundervisning och att alla som kan ska arbeta hemifrån kommer frågor om möjligheten att slutföra ARK under våren. En stor del av universitetet är för närvarande engagerad i att ställa om verksamhet utifrån de ändrade förutsättningarna.

ARK-processen bygger på delaktighet där medarbetare ska träffas fysiskt och prata om sin arbetsmiljö. Det är inte möjligt just nu och därför saknas förutsättningar att ge ARK den uppmärksamhet det kräver för att bidra till att utveckla vår arbetsmiljö.

Universitetsledningen har därför efter samråd med ledningsråd och personalenheten bedömt att det är nödvändigt att fram till flytta fram slutförande av ARK-processen till efter sommaren, för att skapa så bra förutsättningar för ARK-arbetet som möjligt. Detta omfattar aktiviteterna:

• Distribution av enkätsvaren
• Kartläggningsmöten
• Åtgärdsutvecklingsarbetet

Enkätsvaren skickas inte ut nu eftersom de blir underlag för dialogerna på kartläggningsmöten och därför inte står för sig själva. Det är under dialogen i kartläggningsmötet som medarbetare och chefer tillsammans skapar den gemensamma bilden av sina arbetsmiljöförhållanden.

Den rådande situationen medför inte minskat fokus på vikten av att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete utan snarare större, men fokuserat på bedömning av arbetsmiljön vid arbete hemifrån. Just nu handlar det om att hantera de nya förutsättningar som kommuniceras dagligen.

För att få till en bra uppstart efter sommaren ser projektgruppen på personalenheten över vilket ytterligare stöd som kan ges till alla chefer för att underlätta genomförandet utifrån de nya förutsättningarna.

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2020-03-24

Utskriftsdatum: 2020-03-28