Forskare firar ForskarFredag

Nyhet: 2018-09-28

Idag firas vetenskap! I hela Europa sker tiotusentals aktiviteter för att visa hur spännande och roligt det är med forskning. Forskare från Göteborgs universitet engagerar sig och deltar i olika aktiviteter: låna en forskare och forskarfokus på Universum med föreläsningar och massexperimentet ”Nyckelpigeförsöket 2018”.

Det massiva firandet av vetenskap återkommer årligen sista fredagen i september under namnet European researchers´ night. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och de svenska aktiviteterna samordnas av Vetenskap och Allmänhet.

I år är andra året som Göteborgs universitet deltar i aktiviteten ”låna en forskare” och lånar ut forskare till intresserade gymnasieskolor. Under forskarbesöket får elever på skolan höra forskaren berätta om vetenskap, hur det går till att forska, vad en forskare gör på jobbet och varför det är viktigt att forska. Joanna Szydzik, post doc, undersöker hur cellbiologi och cancer hänger ihop och är en av de forskare som lånas ut under ForskarFredag.

Joanna Szydzik– Jag känner mig entusiastisk och glad över att vara med och bidra till European Researchers´ night. Jag ser fram emot att dela min egen erfarenhet och samtidigt hoppas jag att skolbesöken av andra forskare inom många olika områden kommer både inspirera och öppna ögonen på skolelever för deras egna framtida möjligheter, säger Joanna Szydzik.

I sitt arbete undersöker Joanna Szydzik barncancer. Hon försöker förstå de biologiska processerna som ger uppkomst till neuroblastom, en elakartad form av cancer hos barn under sju år. I sitt möte med skoleleverna planerar hon att berätta hur livet på en svensk pojke med neuroblastom kunde räddas tack vare samarbete mellan forskare och läkare.

Joanna Szydzik vill också introducera de molekylärbiologiska metoder hon utför varje dag på labbet eftersom hon själv tycker de är coola och spännande.

Förutom att ta del av forskarens resa och vardag på jobbet erbjuds också eleverna en chans att ställa sina egna frågor till forskaren. Uppdraget för forskaren är därmed också att vara öppen för en dialog och beredd att svara på allt som eleverna undrar över.

– Jag är inte rädd för att få svåra frågor. Men jag kan inte lova att jag kan svara på allt, jag ska göra mitt bästa och ser verkligen fram emot att träffa alla nyfikna elever, säger Joanna Szydzik.

Totalt lånar universitetet ut åtta forskare under ForskarFredag 28 september, de finns presenterade på länken nedan:

ForskarFredag (Göteborgs universitets webbplats)

Mer information om de aktiviteter som sker på Universeum

Massexperimentet ”Nyckelpigeförsöket 2018”

Kan artificiell intelligens bidra till att bevara biologisk mångfald. Kan en app som känner igen olika arter av nyckelpigor vara en lösning?

Nyckelpigor och artificiell intelligens - hela Sverige-forskar! (Forskarfredags webbplats)

Forskningsfokus i helgen på Universeum

Forskningsfokus i helgen på Universeum (Universeums webbplats)

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2018-09-28