Distansarbete: stress eller arbetsro?

Nyhet: 2020-04-16

Undantagstillstånd råder och de flesta förväntas jobba hemifrån. Många klarar det galant och får kanske till och med mer gjort. Andra, ja förmodligen majoriteten av oss, går ner på sparlåga, vilket skapar skuld, stress och sämre självkänsla.

Du sitter i bubblan. Därute har hela världen tagit ofrivillig semester på obestämd tid. Men du försöker jobba, göra ditt bästa. Det tar emot. Nyhetsuppdateringar, Netflix-tips, disk och brödsmulor är i vägen.

– Jag tror att produktionstakten går ner när vi tvingas sitta hemma, säger Leif Denti, forskare vid psykologiska institutionen.
Det har med flera saker att göra, först och främst vårt konsekvenssystem, förklarar han. Hemma finns inga kollegor som förmedlar positiva eller negativa konsekvenser av det man gör, utan man måste själv definiera vad som är en bra arbetstakt eller ett gott dagsverke.

– Egentligen är ju det här ganska välkänt inom akademin eftersom det är doktorandens stora dilemma. Man ska vara självgående och lägga upp arbetet på egen hand, men många klarar inte det. Ibland kan det gå flera månader innan det upptäcks att doktoranden inte åstadkommit någonting.

Viktigt med struktur

Så vad händer när självstyrandet blir påtvingat, speciellt i en massiv skala? Leif Denti tror att många mår dåligt av det.

– När man vet att man borde, men inte kan förmå sig, skapas lätt skuldkänslor och stress. För andra kan det vara tvärtom, man jobbar ännu mer när man styr arbetet själv eftersom inget annat kopplar på några spärrar. Det är därför viktigt att lägga upp en struktur och ha dagliga avstämningar, virtuella möten, med chefer och medarbetare.

Det är förstås inte bara den förändrade strukturen som stör arbetstakten. Signalen utifrån, speciellt från medierna, är ungefär ”i det undantagstillstånd som nu råder kan du se på dina tv-serier, läsa dina böcker och ägna dig åt den förströelse du annars inte hinner med”.

– När vi sitter hemma distraheras vi av roliga och lustfyllda saker samtidigt som ingen har koll på vad vi gör. Det bryter lätt upp vår arbetsstruktur.

Det kan också familjen göra. Hemarbetet innebär ofta att två olika sociala situationer måste hanteras samtidigt.

– Många måste lägga tid och fokus på familjen istället för på arbetet, säger Leif Denti.

Och när det är dags för virtuellt möte med kollegorna gäller det att få tyst på barnen.

– Virtuella möten i sig är mindre effektiva än att träffas på jobbet, vilket också kan bidra till att produktiviteten minskar.

Kan vara mer effektivt

Men Sara Thomée, också forskare vid psykologiska institutionen, tror att det även att det kan vara tvärtom – att många får mer gjort hemma.

– Åttatimmarsdagen på jobbet kanske stökas undan på färre timmar. Hemma tar du inte de där gemensamma pauserna eller diskuterar saker med kollegor och andra. Det är inga spontana möten eller kollegor som knackar på. Så vissa saker kan man nog koncentrera sig bättre på, men det är klart att det sociala kittet på en arbetsplats har en betydelse för ens motivation och engagemang.

Allmän samhällskris

Det är en speciell situation vi befinner oss i, menar hon.

– De flesta av oss har aldrig varit med om krig eller ens en liknande situation och nu känner vis oss översvämmade av den. Det innebär en hög belastning för våra hjärnor, både kognitivt och känslomässigt. I den stressen kan det vara svårt att känna inspiration och arbetsglädje. Vissa arbetsuppgifter, som kanske inte var så motiverande från början, blir då svåra att ta tag i, säger Sara Thomée.

Översta bilden: Allan Eriksson
Leif Denti: Hampus Apelqvist