GU Journalen 3-2018

Åldrandets matematik

Marija Cvijovic forskar om hur celler reparerar sig själva.

Orättvis beskattning av forskningsmedel
Mindre tid går till forskning än vad finansiärerna beviljat.

Vetenskapsrådet bekymrat
– Oroande om institutionen inte kan förklara hur forskningsmedlen hanteras, säger Maria Thuveson på VR.

Effektivare lärarutbildning önskas
Komplicerad organisation med otydligt ansvar.

Höjda anslag bättre än konkurrens
Ulf Sandström har gjort en utredning som visar att konkurrens hämmar forskarnas kreativitet.

Språkskrapan överges
Växande underskott gör att humanisterna måste spara yta.

Snart dags för Ladok3
– Det nya systemet blir lättare att använda, lovar projektledare Barbro Carlsson.

Allt fler professorer befordras
Olle Häggboms utredning visar på risk för minskad förnyelse, sämre kvalitet och bristande jämställdhet när färre professorstjänster utlyses.
Läs hela utredningen, klicka här

Svårt och dyrt att locka seniorer
– En liten fakultet kan inte konkurrera internationellt, förklarar Jan Smith, dekan på IT-fakulteten.

Vill sprida konsten över GU
Sanne Kofod Olsen, ny dekan på Konstnärliga fakulteten, menar att konstnärer kan samverka med hela universitetet.

Studenter som konsulter
Ett sätt att samverka med näringslivet är att låta studenterna göra jobbet.

Mer medel till forskning!
Nye dekanen Dick Stenmark menar att IT-fakulteten befinner sig i en stark utvecklingsfas.

Inga givna vinnare

Marie Demker menar att Sverige håller på att få ett nytt partisystem.

Ett grönt språng för Etiopien
Haileselassie Medhin, som doktorerat vid Handelshögskolan, ska nu leda sitt hemlands utveckling mot hållbara mål.

Rockande revoltörer
Musiken var inte bara ett soundtrack i bakgrunden utan spelade en avgörande roll under revoltens 1968.

Kyrkor som kulturarv
Än så länge skyddas gamla kyrkor, men vad händer när landsbygden avfolkas ännu mer? undrar flera kulturvårdare.

Underjordiska tavlor
Följ med konstpromenad i Lillhagens kulvertar.

Så funkar det att vara akademisk chef!
Glöm alla myter, här har Kerstin Norén och Margareta Wallin samlat fakta om hur det är att vara chef i akademin.

Kolonisatör eller hjälte?
Svenska missionärer i Kongo gjorde nytta men var också en del av det västerländska förtrycket, visar en ny bok.

Bland nördar och andra professorer
Högtidligt firande av 43 nya professorer.

Digitala spår
Internet vet det mesta om dig.

Rektor har ordet

Redaktionsrutan