Till startsida

Om professorsinstallationen

Göteborgs universitet arrangerar varje år en professorsinstallation. Där installeras respektive välkomnas de nya professorerna som vill det under högtidliga former.
Professorsinstallationen 2024 äger rum den 12 juni i Konserthuset på Götaplatsen i Göteborg.


Vid professorsinstallationen installeras endast de som blivit tillsvidareanställda som professorer eller förordnats som konstnärliga professorer under föregående år.

Adjungerade professorer och gästprofessorer, som utsetts genom beslut av rektor, hälsas välkomna vid installationen. 

Vid installationen visas korta filmer med respektive professor. Filmerna från de senaste åren finns att se här: www.gu.se/forskning

Inbjudan

Inbjudan till professorsinstallationen skickas ut i början av året. Där finns all information om förberedelserna inför ceremonin. Installandi kan bjuda högst fem gäster.

Cirka en vecka före installationen arrangeras ett informationsmöte för genomgång och repetition av installationsakten.

Klädsel

Högtidsdräkt rekommenderas. Det innebär företrädesvis frack med vit fluga och vit väst alternativt lång klänning i valfri färg. Även mörk kostym är möjlig.

Färgvalet på klänning är fritt, men det ska vara riktigt festfin golvlång klänning. Färg och mönster är valfritt. Det går bra med tvådelat.
Om du ska installeras: När du väljer klänning, tänk på att du kommer att stå i strålkastarljus på en scen. Du bör känna att din klädsel är både bekväm och värdig i sammanhanget.

Universitetsledningen och dekanerna har sina ämbetskappor. För gäster rekommenderas mörk kostym. Vad mörk kostym innebär ser du här.

Installationsskrift

Inför varje installation utkommer en skrift där de nya professorernas forskning och bedrift beskrivs.

Sidansvarig: hogtider@gu.se|Sidan uppdaterades: 2023-11-15
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/akademiska_hogtider/professorsinstallation/?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.gu.se%2F
Utskriftsdatum: 2023-12-11

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?