Till startsida

Om professorsinstallationen

Göteborgs universitet arrangerar varje år en professorsinstallation. Där installeras de nya professorerna som vill det under högtidliga former.
Högtiderna för professorer som är utsedda 2019, 2020 och 2021 är framflyttade. En stor ceremoni är planerad att äga rum i Kongresscentrum Svenska Mässan i Göteborg den 20 maj 2022.


Vid professorsinstallationen installeras endast de som blivit tillsvidareanställda som professorer eller förordnats som konstnärliga professorer under föregående år. Men eftersom installationen skjutits fram på grund av pandemin gäller det i maj 2022 professor från 2019, 2020 samt 2021.

Adjungerade professorer och gästprofessorer, som utsetts genom beslut av rektor, hälsas välkomna vid installationen. 

Inbjudan

Inbjudan till professorsinstallationen skickas ut i början av året. Där finns all information om förberedelserna inför ceremonin. Själva högtiden äger 2022 rum på Kongresscentrum, Svenska mässan. Installandi kan bjuda högst fem gäster.

Cirka en vecka före installationen arrangeras ett informationsmöte för genomgång och repetition av installationsakten.

Klädsel

Högtidsdräkt rekommenderas. Det innebär företrädesvis frack med vit fluga och vit väst alternativt lång klänning i valfri färg. Även mörk kostym är möjlig.

Universitetsledningen och dekanerna har sina ämbetskappor. För gäster rekommenderas mörk kostym. Vad mörk kostym innebär ser du här.

Installationsskrift

Inför varje installation utkommer en skrift där de nya professorernas forskning och bedrift beskrivs.

Bilder och nyhet från professorsinstallationen den 10 maj 2019.

Sidansvarig: hogtider@gu.se|Sidan uppdaterades: 2022-03-07
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/akademiska_hogtider/professorsinstallation/?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.gu.se%2F
Utskriftsdatum: 2022-12-03

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?