Nyhet: 2019-06-04
Chalmers och KTH har tillsammans tagit fram ett klimatramverk som beskriver hur universitet och högskolor bör förhålla sig till klimatomställningen. Nu uppmanar de fler lärosäten att ansluta sig. Universitetsledningen är positiva till initiativet och ger Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) i uppdrag att utreda och komma med en rekommendation om universitetet ska ansluta sig eller inte.
Klimatramverkets syfte är att genomföra en systematisk och effektfull klimatomställning med sikte på att nå det så kallade 1,5-gradersmålet. Några viktiga områden som påverkar klimatet pekas ut. Förutom där lärosäten har en indirekt påverkan – som forskning, utbildning, samverkan, nyttiggörande och studenter – så listas områden för direkt klimatpåverkan:
Nu vill rektor se över möjligheterna att ansluta sig genom att ge GMV ett uppdrag att återkomma med en rekommendation och en konsekvensanalys av nödvändiga åtgärder.
– Ramverket är just bara ett ramverk och själva arbetet ligger i hur det enskilda lärosätet hanterar varje område och sätter upp mål. Ska vi göra detta behövs en bred förankring i alla verksamheter om vad som krävs. säger Eva Wiberg.
Utredningen ska ta hänsyn till andra nationella och internationella initiativ inom området. Den ska också beakta satsningar som redan finns inom universitetet, nödvändiga åtgärder och eventuella förändringar i styrande dokument.
– På Göteborgs universitet pågår redan mycket inom området och vi har till exempel ett mycket väl fungerande miljöledningssystem. Men det är samtidigt nödvändigt för oss att vässa målsättningarna i riktning mot klimatmålet och det kan vara en styrka att göra gemensam sak med flera andra lärosäten, säger Eva Wiberg.
Utredningen och rekommendationen ska återrapporteras till rektor senast den 1 september 2019.
Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//universitetet-overvager-nytt-klimatramverk.cid1631662?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2023-12-11