GU Play - Under helgen görs en större uppgradering av GU Play. Det innebär att tjänsten inte är tillgänglig från kl 22:00 fredagen den 28/1 till och med söndagen den 30/1.
Fredag 28 januari 11:48

Konstnärliga utbildningar från hela världen samlas i Göteborg

Nyhet: 2008-10-27

Vilken betydelse har den konstnärliga forskningen för konsten och samhället, vilka utmaningar kommer de konstnärliga utbildningarna att möta i framtiden och vilken roll kommer de att spela för att främja en multikulturell dialog? Det är några av de viktigaste frågorna som lyfts under ELIA 10th Biennial Conference som inleds i Göteborg i slutet av oktober. Över 500 företrädare för konstnärliga högskolor i hela världen samlas då på Göteborgs universitet. Bland talarna syns bland andra regissörerna Peter Sellars och Roy Andersson.

Mellan den 29 oktober och 1 november 2008 arrangerar European League of Institutes of the Arts (ELIA) sin 10:e konferens med Göteborgs universitet som medarrangör och värd. Evenemanget lockar 500 företrädare för konstnärliga högskolor och universitet i hela världen att delta.

Konferensen bjuder på ett omfattande program med talare som Vladimir Sucha från EU:s generaldirektorat för utbildning och kultur och Peter Sellars, en av världens främsta teater- och operaregissörer och professor i World Arts and Cultures vid University of California. På plats finns även den internationellt uppmärksammade filmregissören Roy Andersson. Seminarier inom samtliga konstarter arrangeras, de konstnärliga högskolorna vid Göteborgs universitet håller öppet hus och på Göteborgs konstmuseum ställer forskande konstnärer ut sin forskning som konst. Utställningen "Talkin' loud and sayin' something! – Four Perspectives on Artistic Research" visas mellan den 24 september och 16 november 2008.

De konstnärliga utbildningarnas framtid och den konstnärliga forskningens betydelse för konsten och samhället är några av frågorna som kommer att diskuteras när delegaterna möts.

– Jag förväntar mig mycket av det äventyr som ELIA-konferensen utlovar. Bland annat de spännande internationella gästerna som representerar alla olika konstnärliga uttryck, möjligheterna till nätverkande och symposierna kring konstnärlig forskning där vi kan börja tala om innehållet i forskningen istället för att förklara varför och hur! Att konst kan vara ett viktigt forskningsområde vid ett stort universitet är också något vi vill visa och en erfarenhet vi vill dela med oss av, säger Anna Lindal, dekan vid Göteborgs universitets konstnärliga fakultet.

– Att tala om betydelsen av högre utbildning och forskning i konst räcker inte. Genom ELIA kan vi mötas som konstnärer, utbildare och forskare för att smida planer för det vi vill förverkliga. Dessa strategier, kunskap, kärlek, ett visst mått av galenskap och vilt sinne krävs för att bryta ner motstånd och förföra de som fortfarande bär på tvivel om konst som kunskapsfält och fundament i vårt komplexa och mångkulturella samhälle, säger Efva Lilja, rektor för Danshögskolan och en av konferensens medarrangörer.

Götaplatsen är centrum för konferensen. Där kommer utställningar, möten och debatter att äga rum. Aktiviteter utspelas sig också på Göteborgs universitet, Chalmers, Röhsska museet, Stadsbiblioteket, Konserthuset, Stadsteatern, Konsthallen och Göteborgs konstmuseum.

ELIA, European League of Institutes of the Arts, är ett europeiskt nätverk för universitet, högskolor och institut inom konstnärlig högre utbildning. Organisationen samlar 360 lärosäten från 60 länder och arbetar för att stärka de konstnärliga utbildningarna och främja dialoger mellan konstarterna.

Inför konferensen 2008 samarbetar ELIA och Göteborgs universitet med Danshögskolan, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. Finansiärer av evenemanget är NSHU – Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning, Riksbankens jubileumsfond, Vetenskapsrådet, Nordisk kulturfond, Kulturkontakt Nord och Svenska Institutet.

Konferensprogram

Utställningen "Talkin' loud and sayin' something!"

Konstnärliga fakulteten

Ulf Dalnäs, projektledare
Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet
Tel. 031-786 42 55,