Tekniska problem med Citrix som bland annat påverkar åtkomsten till Agresso
Måndag 17 juni 08:44
Problem med att skicka e-post utanför universitetet
Måndag 17 juni 14:37

Nya samarbeten mellan forskare i Sverige och Japan

Nyhet: 2018-10-26

Det treåriga projektet MIRAI har kommit halvvägs. Ett antal nya samarbeten mellan forskare i Japan och Sverige har redan dragit igång, och vid ett stort seminarium i Japan i mitten av oktober undertecknades ett avtal om att fortsätta samarbetet i framtiden.

Ett hundratal representanter från svenska lärosäten reste i mitten av oktober till Japan. Där hölls ett stort seminarium för MIRAI, som är ett treårigt projekt mellan sju svenska och åtta japanska universitet.
Fokus för projektet är hållbarhet, åldrande och materialvetenskap, och tanken är att svenska och japanska forskare som är tidigt i karriären ska få möjlighet att mötas. Redan nu har flera samarbeten påbörjats.

Hållbar odling av havskatt

Jonathan Roques är forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet och medlem i SWEMARC, Sveriges forskningscenter för vattenbruk. Han forskar om hållbart, återcirkulerande vattenbruk, närmare bestämt möjligheterna att odla delikatessfisken havskatt industriellt.
– Havskatt är en lokal, stresstålig art. Man kan ha många fiskar i samma kar, och de kan äta pellets redan när de är unga, säger han.
Han har genom MIRAI-projektet fått kontakt med professor Tominori Kindaichi vid Hiroshima universitet. Kindaichis laboratorium har lyckats isolera och odla den vattenrenande bakterien Anammox, som kan omvandla giftig ammoniak och nitrit till ofarlig kvävgas.
– De har använt bakterien för avloppsrening i Japan, men aldrig i fiskodling. Nu ska vi prova den i våra system, säger Jonathan Roques.
Genom MIRAI har de också fått kontakt med Federico Micolucci, som forskar i Lund om biologisk membranteknologi för vattenrening. Även Micoluccis system ska provas i fiskodlingarna Göteborg. De tre forskarna söker nu finansiering för projektet, som ska dra igång under våren 2019. Förhoppningen är att det om några år ska gå att köpa hållbart odlad havskatt i fiskhandeln.

Innovation nytt spår

Ett spår inom MIRAI-projektet som precis är påbörjat handlar om innovation. En av forskarna från Göteborgs universitet som reste till Japan för att delta i det är Jon Williamsson, Handelshögskolan. Där kom han i kontakt med Maki Kawase, Hiroshima universitet. Tillsammans söker de nu medel för ett projekt om innovationssamarbeten mellan stad, näringsliv och universitet.
– En del i projektet handlar om kvinnligt entreprenörskap, som är något av en svensk paradgren, men mycket eftersatt i Japan, säger Jon Williamsson.
Han har själv bott och forskat i Japan i tre år, och är övertygad om att MIRAI-projektet kan leda till flera spännande samarbeten.
– Japan är ett högteknologisk land som ligger långt framme när det gäller innovation och entreprenörskap. De har till exempel en framgångsrik servicesektor och dataspelindustri, med bland annat Nintendo. Också Sverige och Göteborg har en stark dataspelindustri. Och i stort har Japan och Sverige många likheter. Vi har liknande samhällsmässiga utmaningar, med en åldrande befolkning, och i båda länderna är de demokratiska institutionerna starka. Japans strategiska linje ligger nära den svenska, med en lång tradition av att kämpa mot kärnvapen, och satsning på internationell handel. Men det svenska innovationsarbetet är mer utvecklat, och de innovativa sektorerna är många jämfört med i Japan, säger Jon Williamsson.

Början på ett längre samarbete

Kristin Rådesjö vid International Centre är den som projektleder MIRAI för Göteborgs universitets räkning. Hon tycker att seminariet i Japan var väldigt lyckat. Paneldiskussioner, fyra parallella workshops och en föreläsning av professor Hiroshi Amano vid Nagoya universitet som fick nobelpriset i fysik 2014 var några av ingredienserna. De diplomatiska förbindelserna mellan Japan och Sverige fyller 150 år i år, vilket firades med en stor bankett. Svenskarna passade också på att ha en alumnträff, där japaner som studerat i Sverige bjöds på svensk mat och dryck.
– En viktig programpunkt var att den svenska ambassadören Magnus Robach och biträdande minister Yoshio Yamawaki, vid ministeriet för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknologi, undertecknade en avsiktsförklaring att fortsätta och utveckla samarbetet även när MIRAI-projektet avslutats. Alla är inställda på att det här är början på ett längre samarbete, säger Kristin Rådesjö.

Här kan du läsa mer om MIRAI.

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2018-10-26

Utskriftsdatum: 2019-06-18