Till startsida
Underhållsarbete i GU Play lördagen den 27 februari. Mer information på GU Plays webbsida.
Tisdag 23 februari 12:58

Tidskriftsavtal med Elsevier sägs upp

Nyhet: 2018-06-25

Universitetsbibliotekets tidskriftsavtal med Elsevier upphör från och med den 30 juni 2018. Det är Bibsamkonsortiet (KB) som beslutat att inte förnya avtalet eftersom Elsevier inte kan möta de nya krav som ställts på öppen tillgång. Förhandlingarna fortsätter dock med förlaget.

 

Bibsamkonsortiet agerar på en enhällig rekommendation från de svenska universitetens och högskolornas rektorer då Elsevier inte har kunnat tillmötesgå konsortiets krav på öppen tillgång. Förhandlingarna om ett avtal fortsätter.

Uppsägningen innebär att GU:s forskare och studenter inte kommer att ha tillgång till artiklar som publiceras i Elseviers tidskrifter efter 1 juli 2018. Artiklar publicerade före detta datum har vi fortsatt tillgång till.

Bibliotekets övriga e-resurser från Elsevier, såsom e-böcker och databaser, påverkas inte av uppsägningen av tidskriftsavtalet.

Tillgång till artiklar efter uppsägningen

Beställ artikelkopior

När avtalet är uppsagt och tillgången upphör kan du beställa kopior av artiklar från Elseviers tidskrifter. Biblioteket använder de beställningstjänster som levererar artiklarna snabbast. Artikelkopiorna från Elseviers tidskrifter är kostnadsfria för både anställda och studenter vid Göteborgs universitet. För andra användare tillkommer kostnader. Artikeln levereras på papper via internpost eller hämtas på valfritt universitetsbibliotek. Leverans via mail är inte tillåtet enligt upphovsrättslagen.

Om beställning av artikelkopior

Kontakta artikelns författare eller andra forskare

Forskare får dela artiklar med varandra om detta är tillåtet enligt avtal med förlaget ifråga, så kallad ”scholarly sharing”. Genom att använda tillägget Open Access Button kan du skicka en förfrågan till artikelförfattaren av en låst artikel om att deponera den i ett öppet vetenskapligt arkiv. Det finns även sociala plattformar för forskare, som ResearchGate och Academia.edu.

Kan jag som forskare fortsätta att publicera mig, verka som redaktör och granska vetenskapliga artiklar i Elseviers tidskrifter?

Ja, det finns inga krav på att svenska forskare avstår från att publicera artiklar och arbeta redaktionellt i Elseviers tidskrifter.

I Finland valde en stor mängd forskare att stödja det finska konsortiet FinELibs förhandlingar med Elsevier genom en bojkott de kallade ”No deal, no review”

I Tyskland, där förhandlingarna med Elsevier har strandat, har forskare valt att avstå från redaktörsuppdrag för Elseviers tidskrifter för att stödja de tyska universitetens förhandlingar med Elsevier

Om du överväger att publicera dig med öppen tillgång i en tidskrift från ett annat förlag kan det vara bra att känna till att GU:s forskare via UB har rabatt på publiceringsavgiften hos ett flertal förlag.

Kan Göteborgs universitet teckna egna prenumerationer på tidskrifter från Elsevier?

Tecknande av egna prenumerationer kan undergräva framtida förhandlingar med Elsevier och bör i möjligaste mån undvikas.

Kontakta universitetsbiblioteket om du har frågor eller synpunkter.

 

AV:

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2018-06-25
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//tidskriftsavtal-med-elsevier-sags-upp.cid1569472?languageId=100000&skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2021-02-24

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?