Här har vi samlat Göteborgs universitets information kring covid-19 för medarbetare. Universitetet bevakar kontinuerligt läget och följer myndigheternas rekommendationer, besök den här sidan för aktuell info. Uppdaterad 1 april 2022.
Den 3 februari aviserade regeringen och Folkhälsomyndigheten slopade restriktioner från och med 9 februari. Det innebar att då gällande inriktningsbeslut och anvisningar kunde upphöra och att universitetet successivt har kunnat återgå till ordinarie arbets-, studie- och beslutsformer.
Det gäller enligt rektorsbeslut:
Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symtom som kan vara covid-19. Det gäller också om du har tagit ett självtest som är negativt. Information om när du ska stanna hemma finns hos Vårdguiden 1177.
Att vaccinera sig mot covid-19 är det bästa sättet att skydda sig själv och andra. Universitetet uppmuntrar medarbetare och studenter att vaccinera sig. Information om vaccination och tidsbokning finns på 1177.se.
Om du inte är vaccinerad bör du fortsätta vara försiktig för att undvika att du blir allvarligt sjuk. Håll avstånd och undvik platser där det kan bli trängsel.
Om du misstänker att du kan ha utsatt någon på universitetet för smitta, oavsett anledning till din misstanke, informera din chef.
Läs mer: Vid smitta på universitetet
Hittar du inte svaret på din fråga vänder du dig till din närmsta chef.
Nej, det kan arbetsgivaren inte göra. Arbetsgivaren har inte heller rätt att kräva information om du har vaccinerat dig och orsakerna bakom ditt beslut. Arbetet på arbetsplatsen kommer att planeras utifrån verksamhetens behov i enlighet med gällande riktlinjer, oberoende av om medarbetare är vaccinerade eller inte.
Ja. Till skillnad mot vad som gäller för vaccinationer generellt kan du som medarbetare vid Göteborgs universitet vaccinera sig mot just covid-19 under arbetstid utan löneavdrag. Ledigheten ska stämmas av med berörd chef innan besöket för att verksamheten inte ska påverkas negativt.
Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19
Alla som bor i Sverige och är över 12 år erbjuds kostnadsfri vaccination mot covid-19. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få vaccinet. På 1177.se kan du läsa mer om när och hur du kan vaccinera dig, samt söka fram vaccinationsmottagning för att boka tid.
Läs mottagningens information noga innan du bokar. Om du inte har möjlighet att boka en tid digitalt kan du ringa till mottagningen.
Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177.se)
Vaccinationstider covid-19 i Västra Götaland (Västra Götalandsregionen)
Om du är vaccinerad i Sverige, men saknar personnummer eller samordningsnummer, så kan du få ett vaccinationsbevis genom att kontakta vården i den region där du har vaccinerats.
Tjänsten finns tillgänglig sen januari 2022, men OBSERVERA att regionerna har olika startdatum.
Vaccinationsbevis registrerat på reservnummer (eHälsomyndigheten)
Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket har bra information.
Information till riskgrupper om covid-19 (Folkhälsomyndigheten)
För dig som tillhör riskgrupp (Försäkringskassan)
Om du tillhör riskgrupp (Arbetsmiljöverket)
Tala med din chef. Nu när rekommendationerna om hemarbete inte längre finns kvar, finns inte lika stora möjligheter att arbeta hemifrån.
Om du har ett läkarintyg som styrker att du tillhör en riskgrupp för covid-19 ska arbetsgivaren bedöma behoven av arbetsanpassning och vidta lämpliga anpassningsåtgärderna. Medarbetare som tillhör riskgrupp eller sammanbor med person i riskgrupp bör efter överenskommelse med närmaste chef, så långt det är möjligt, fortsätt beredas möjlighet till tillfälligt hemarbete. Om det inte går att anpassa ditt nuvarande arbete kan det vara aktuellt med delvis andra arbetsuppgifter.
Försäkringskassan: Coronaviruset - det här gäller
Som alltid gäller att din chef ansvarar för att göra en individuell, dokumenterad riskbedömning för den som är gravid, nyligen fött barn eller som ammar. Riskbedömningen ska göras så fort chefen får kännedom om förhållanden enligt ovan.
Läs mer:
Arbetsmiljö A-Ö, om gravida och ammande arbetstagare
Coronaviruset – det här gäller (Försäkringskassan)
Graviditet och amning (Arbetsmiljöverket)
Medarbetare som sammanbor med person i riskgrupp ska tala med sin chef. Och efter överenskommelse med närmaste chef, så långt det är möjligt, fortsätt beredas möjlighet till tillfälligt hemarbete, detta under förutsättning att det är lämpligt med tanke på arbetsuppgifterna. Om det inte går att anpassa ditt nuvarande arbete kan det vara aktuellt med delvis andra arbetsuppgifter.
Folkhälsomyndigheten har aktuell information om vad du ska göra om du känner dig sjuk och har symptom som kan bero på covid-19.
Stanna hemma om du är sjuk med symtom på covid-19 (Folkhälsomyndigheten)
Om du misstänker att du kan ha utsatt någon på universitetet för smitta, oavsett anledning till din misstanke, informera din chef. Chefen kan då ta ställning till eventuella åtgärder på arbetsplatsen.
Även du som inte har svenskt personnummer har rätt att bli testad för covid-19 utan kostnad. Uppgifter om vårdcentraler som genomför dessa tester hittar du på 1177.se. Du som inte har svenskt personnummer kan dock inte boka tid via 1177.se utan måste ringa till vårdcentralen för att boka en tid.
Provtagning för covid-19 i Västra Götaland (1177.se)
Studenter ansvarar på samma sätt som medarbetare för att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra om de är sjuka och har symtom som kan bero på covid-19.
Medarbetare som blivit kontaktad av en student som misstänker att hen kan ha utsatt någon på universitetet för smitta ska, i dialog med studenten, avgöra om någon på universitetet bör bli informerad. Det kan, beroende på den aktuella situationen, vara lämpligt att informera kursledare och/eller prefekt vid berörd institution. Kom överens med studenten om vem som ska informera vem.
Från och med 1 april 2022 upphörde de tillfälliga ersättningarna och åtgärderna som infördes under pandemin:
Det går fortfarande att ansöka om ersättning för dagar innan 1 april 2022. Information om vad som gäller hittar du på Försäkringskassans samlade info om coronaviruset.
Från och med vårterminen 2022 sker tentamen i skrivsalen i enlighet med den rutin som gällde före pandemin, men fortsatt med vissa åtgärder för att motverka smittspridning. Det finns inte längre möjlighet att genomföra digital salstentamen (DISA) i hemmiljö.
Examination (Medarbetarportalen)
Åtgärder för att motverka smittspridning i skrivsalarna (Studentportalen)
I den studieadministrativa handboken för grundnivå och avancerad nivå finns en sektion om examination och tentamensservice.
Riksarkivet uppmanar statliga myndigheter att bevara handlingar som innehåller uppgifter om corona eller som på olika sätt belyser hur covid-19 påverkar verksamheten. Dokumentation från den här tiden är att anse som samhällsviktig information som är viktig både för verksamheten och till nytta för framtida forskning. Den utgör dessutom en del i bilden av hur Sverige som helhet hanterat krisen. Läs mer på sidorna om diarieföring och arkivering:
Universitetet har inte längre några särskilda rekommendationer vad gäller tjänsteresor, men UD:s reserekommendationer ska alltjämt följas avseende resor i tjänsten. Precis som vanligt ska en tjänsteresa alltid bestämmas i samråd med prefekt/motsvarande.
Göteborgs universitet kan inte styra över dina privata resor. Det är däremot viktigt att du sätter dig in i vilka regler som gäller i det aktuella landet innan du reser.
Om du hamnar i karantän i ett annat land och inte kan ta dig tillbaka till Sverige efter att semestern är slut så står du inte till arbetsgivarens förfogande för arbete. Du kan då behöva ansöka om fortsatt semester alternativt tjänstledighet utan lön. Blir du sjuk ska du sjukanmäla dig som vanligt. Tänk på att se över ditt privata försäkringsskydd.
Vi har samlat länkar till myndigheter och andra aktörers information om covid-19.
Västra Götalandsregionen: Aktuellt om covid-19
Göteborgs Stad: Information med anledning av covid-19
Västtrafik: Information angående coronaviruset
Regeringens arbete med coronapandemin
Folkhälsomyndigheten frågor och svar om covid-19
1177 Vårdguiden: Information om covid-19
CSN: Med anledning av coronapandemin
Krisinformation.se, Coronapandemin: Detta gäller just nu
Arbetsgivarverket: Frågor och svar om coronaviruset
Arbetsmiljöverket: Coronavirus och arbetsmiljö
Försäkringskassan: Coronaviruset – det här gäller
Kammarkollegiet: Försäkringar i samband med coronaviruset
Migrationsverket: Information med anledning av coronaviruset
[2022-02-07]
[2022-02-03]
Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/coronaviruset/?languageId=100000&selectedSegment=sick-leave--sick-pay-and-child-care&skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2022-05-18