Visionsseminarium 30 oktober

Den demokratiska samhällsdebatten - vilket ansvar har universitetet?

Universitet och högskolor har en viktig roll att spela i det offentliga samtalet/samhällsdebatten. Vår forskning utgör ofta underlag för debattörer och opinionsbildare och inte sällan förenar många av våra anställda dessa roller i sin yrkesvardag. I Vision 2020 uttrycks en tydlig målsättning att Göteborgs universitets ställningstaganden ska utgå ifrån ett uttalat ansvar för samhällets utveckling. Att på ett sakligt och lättillgängligt sätt föra ut forskningsresultat och uppmärksamma nya rön är ett sätt att ta samhällsansvar liksom att utbilda demokratiska medborgare med respekt för grundläggande mänskliga värden. Likaså att värna om en öppen, saklig och respektfull debatt.

En samhällsdebatt präglad av sociala medier, snabba informationsflöden och allas möjlighet att uttrycka sin åsikt innebär en möjlighet till demokratisering av tillgänglig kunskap och talutrymme. Samtidigt innebär denna utveckling att förmedlare av kunskap och aktuell forskning får möta och bemöta en heterogen blandning av samtalspartners som i varierande grad respekterar formen för en saklig debatt, utan personangrepp, smutskastning, hot eller hatkampanjer.

Under seminariet lyfts frågan om hur Göteborgs universitet kan vara en stark röst i samhällsdebatten och verka för en öppen och saklig diskussion där enskildas åsikter respekteras men debatteras.

PROGRAM:
kl. 13.00 Inledning, Helena Linholm Schulz, prorektor
kl. 13.15 Universitetets roll och plats i samhällsdebatten Marie Demker, Statsvetenskapliga institutionen
kl. 13.45 Diskussion
kl. 14.00 Fika
kl. 14.30 Communicating knowledge - what type of knowledge? Christoph Haug, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
kl. 15.00 Diskussion
kl. 15.15 Hur bör vi förhålla oss till samhällsdebatten - vilka förutsättningar har vi att påverka? Ulla Sätereie, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation
kl. 15.45 Diskussion
kl. 16.00 Avslutning

Datum: 2014-10-30

Kategorier: Universitetsgemensam

Arrangör: Helena Lindholm Schulz

Plats: Universitetsbyggnaden Vasaparken, Universitetsplatsen 1
Torgny Segerstedtsalen

Sista anmälningsdag: 2014-10-23 kl. 17:00.

Kontaktperson: Karoline Axelson

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: Medarbetarportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2016-04-19

Utskriftsdatum: 2017-11-20