Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 100 år

Svensk version av filmen

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) bildades år 1917 och är idag en av de största privata forskningsfinansiärerna i Europa. 100-årsjubileet uppmärksammas med jubileumssymposier på sex olika universitetsorter, däribland Göteborg.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse delar ut ca 1,7 miljarder kronor årligen till grundforskning inom främst naturvetenskap, teknik och medicin. Jubileumssymposierna arrangeras av Kungliga vetenskapsakademin, på uppdrag av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, tillsammans med värduniversiteten. Jubileumssymposierna behandlar sex olika teman och gästas av forskare från hela världen.

Läs mer om 100-årsjubileet och de olika symposierna på Knut och Alice Wallenbergs stiftelses webbplats:

Göteborg: Metabolism – The Foundation of Life

Jubileumssymposiet i Göteborg har temat ”Metabolism – The Foundation of Life” och arrangeras den 28 september 2017Konferenscentrum Wallenberg, Medicinareberget. Symposiet arrangeras av Kungliga Vetenskapsakademin tillsammans med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Symposiet är uppdelat i sex föreläsningar där framstående svenska och internationella forskare medverkar för att behandla flera olika ämnen inom det breda fältet metabolism. Föreläsningarna behandlar ett ämne var och introduceras med en kortare föreläsning följt av en huvudföreläsning. Huvudtalarna är:

• Dame Frances Ashcroft, professor, Department of Physiology, Anatomy and Genetics, University of Oxford
  • Christina Smolke, professor, Department of Bioengineering, Stanford University
  • Ruth Ley, director, Max Planck Institute for Developmental Biology, Tübingen
  • Sir Doug Turnbull, Professor, Mitochondrial Research Group, Newcastle University
  • Sekar Kathiresan, doctor, Center for Genomic Medicine Massachusetts General Hospital
  • Bruce M. Spiegelman, professor, Spiegelman Lab, Dana-Farber Cancer Institute, Harvard University

Ytterligare sex forskare introducerar varje ämne med en kortare föreläsning. Under dagen medverkar även Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Göran Sandberg, verkställande ledamot Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet, Stefan Bengtsson, rektor Chalmers tekniska högskola och Göran K. Hansson, generalsekreterare Kungliga vetenskapsakademin.

Program, abstract och anmälan

Detaljerad information, program och abstract finns på Kungliga vetenskapsakademins (KVA) webbplats. Anmälan är obligatorisk och görs på KVA:s webbplats.

Jubileumssymposiet är öppet för allmännheten.

Sidansvarig: John Edström|Sidan uppdaterades: 2017-07-10

Utskriftsdatum: 2017-10-22